GEBOUW-T

 


 

Bergs-Songfestival-promotie-caravan

Marcel Mulder, Geert Mouwen, Maarten Hoogewoning & Joost Leenaars.

Ergens in 2002 kregen Joost Leenaars en ik het idee om als protest tegen het gemeentelijke (pop)muziekcultuur beleid een festival op te zetten. Het was onze intentie om op deze manier aandacht te vragen voor het ‘aan handen en voeten gebonden’ voormalig poppodium, de Botte Hommel. Voor jonge muzikanten en andere vormen van kunstbeoefenaars was er geen plaats om elkaar te vinden, goed samen te werken, te kunnen oefenen en zich gezamenlijk te ontwikkelen om op deze manier de regionale cultuurfunctie te ondersteunen. Bergen op Zoom pretendeerde namelijk een cultuurstad te zijn. Wij zagen dit gedeelte van de cultuur als ondergeschoven. Ook heb ik mij via de media ingezet om de strenge regels en beperkingen voor live muziek buiten te heroverwegen. Met succes, Bergen op Zoom is heden ten dage tot evenementenstad uitgegroeid.

In eerste instantie wilden wij tien bandjes laten spelen in even zoveel locaties in het centrum van Bergen op Zoom. Uiteindelijk werd dit het Heineken’s Bergs Songfestival met op 20 september 2003 optredens van 37 bands door het hele centrum van Bergen op Zoom. Er waren naar schatting 10.000 bezoekers op de been. Van het festival is een door ons opgenomen cd gemaakt met daarop 30 bands met allen een eigen gecomponeerd nummer. Toen het festival vorm begon te krijgen heeft Wilfred Landa de verdere structurering van het festival gestroomlijnd. Zijn voornaamste taak daarbuiten was het opzetten van de noodstudio en het opnemen van de cd.

Na het festival hebben Wilfred Landa en ik een concept plan gemaakt van hoe wij dachten dat de afdeling cultuur met de (pop)muziekcultuur zou kunnen omgaan. Hierin spraken wij over het afschaffen van de B.R.T.O., het samenvoegen van gelinieerde activiteiten, zoals licht en geluid, onder de mantel van een school en dat dan weer verbinden aan een poppodium. Grote lijnen van ons concept zijn uitgewerkt en terug te zien in het uiteindelijk gerealiseerde Gebouw-T, met als belangrijkste een koppeling met een MBO opleiding geluidstechnicus, av producties e.d.

Tussen 2003 en 2007 heb ik op persoonlijke titel hetfeestje.nl opgezet en vele tienduizenden bezoekers bediend van feesten en optredens, waarbij ik lokaal talent onder bekende Nederlandse muzikanten probeerde te programmeren. Hiermee heb ik aangetoond dat er animo was voor de diverse soorten evenementen die ik realiseerde in samenwerking met Frank van der Avert van de Raayberg.

Daarna hebben Wilfred Landa en ik een stuurgroep opgezet op aangeven van het toenmalig Tweede Kamerlid Fatma Koser Kaya. Relevante jongerenorganisaties verenigden zich onder de naam BergsPoppodium. Cornelie Hoekman, Joost den Draajer, Peter Janssen en vele anderen hebben, samen met mij, het voortouw genomen om met enige politieke druk uiteindelijk de Bergse Gemeenteraad te overtuigen van het nut van een poppodium. Op 20 januari 2011 is het poppodium geopend en heeft sindsdien een succesvolle periode achter de rug en krijgt het de A status. Ik zie dit tot op de dag van vandaag nog als mijn grootste maatschappelijke bijdrage. Ik ben ook iedereen die meegeholpen heeft om dit te realiseren erg dankbaar, ook de mensen die ik in mijn beknopte uitleg niet heb genoemd.

 


 

Reacties gesloten.