BEKLIMMING ETNA

 


Omdat er in diverse media verschillende berichten zijn geplaatst over onze beklimming van de Etna vulkaan in Sicilië, licht ik nog het één en ander toe door hier een volledig beeld van ons avontuur weer te geven.

11 augustus 2014 zijn Ellen Bos en ik in de late avond de 3150 meter hoge Etna op gegaan. Wij hadden alle benodigde hulpmiddelen bij ons om verantwoord de Etna te beklimmen. Er zijn hiervoor speciale paden en de Etna wordt door vele mensen inclusief gezinnen beklommen. Dagelijks beklimmen honderden mensen deze vulkaan.

Op onze terugtocht zijn wij een verkeerde pas ingelopen, waardoor het save-house een aantal stevige klimmen voor ons lag. Door vermoeidheid én de aankomende dagtemperatuur hebben wij gekozen om te rusten en de hulpdiensten te vragen voor de goede GPS locatie. Het was voor ons mogelijk om een aantal kilometer verderop de weg te bereiken, maar dit zou omlopen zijn en we wilden het zekere voor het onzekere nemen. Via de hulpdienst wilden wij de precieze locatie van de hulpdienst opvragen. Omdat er tijdens de eerste twee gesprekken een communicatiestoornis was door de taalbarrière ging er tijd verloren en besloten de hulpdiensten uit te rukken. Het zekere voor het onzekere, waarvoor wij ook zeer erkentelijk zijn.

Uiteindelijk hebben wij zelf de goede weg weer gevonden en zijn wij op 20 meter voor de weg naar het save-house gevonden en op professionele en zeer vriendelijke wijze gerepatrieerd. Wij zijn hier de Italiaanse hulpdiensten zeer dankbaar voor maar willen deze tocht en de redding wel in een ander perspectief plaatsen.

 Radio interview:


Foto van de bewuste dag:

Etna eruption (c) Marcel Mulder

Etna eruption (c) Marcel Mulder

 


 

 

Reacties gesloten.